Bermet ili okreni broj 12 u njujorku

person Posted By: Bojan Kragovic list In: Vesti On: comment Comment: 0 favorite Hit: 632

Sremski Karlovci, srpska prestonica vina iz 17,18 i 19. veka, se ponovo velikim koracima vraća na mesto koje zaslužuje.

Sremski Karlovci, srpska prestonica vina iz 17,18 i 19. veka, se ponovo velikim koracima vraća na mesto koje zaslužuje. Od kraja trećeg veka, kada je na ove prostore vinovu lozu doneo rimski imperator Marko Aurelije Prob, do danas Fruška Gora je bila riznica vrhunskih vina.

Jedan od bisera iz te bogate istorije je bermet, specijalno, slatko, aromatizovano vino sa najčešće 16 do 18  % alkohola.

Pravio se kažu u većini od 36 fruškogorskih manastira, ali i u podrumima brojnih karlovačkih porodica. Svako je ljubomorno čuvao  svoj recept, ali je princip isti. U kacu se stavi red groždja, pa red lekovitih travki i mirisnih plodova, kažu čak 27 vrsta, i tako do vrha. Sve se to prelije, ili zalije, prošlogodišnjim vinom, zatvori i sazreva 3 meseca.

Bilo kako bilo, kad pijete bermet, koji se služi kao aperitiv ili kao desertno vino, osetićete umerenu gorčinu pelina, različiti cvetovi daju divne mirise a plodovi doprinose slatkastoj noti. Ima tu i kore narandže i lista dunje, cimeta... i naravno, pre svega vrhunskog vina.

Sremci ko Sremci, vole da naglase da je bermet neponovljivi afrodizijak koga je Marija Terezija pila svakog dana. Da u svakom istorijskom preterivanju ima zrnce istine, a u ovom i znatno više, svedoči činjenica da su u njeno vreme muškarci iz Sremskih Karlovaca bili oslobodjeni vojnih obaveza kako bi se posvetili vinogradima. Ima puno sačuvanih dokaza da se vino, pa naravno i bermet, točilo na evropskim dvorovima. Flaše bermeta nadjene su u olupinama Titanika, a početkom prošlog veka se izvozio u Ameriku. Sačuvana je faktura porodične vinarije koja je bermet prodavala firmi na Medison aveniji u Njujorku, a čiji je telefonski broj bio 12.

Minut je do 12 da ovo nacionalno blago promovišemo i iskoristimo na pravi način.

I zato kad Vas put nanese u Sremske Karlovce obavezno kupite bar flašu bermeta. Ima ih zaista dobrih i crnih i belih, od različitih sorti vinove loze i različitih trava. Moj izbor je crni, patrijaršijski bermet, u flašama od 0,5 i 0,2 litra. Imam utisak da nas on najtačnije vraća, istorijskim ringišpilom, u te slavne dane. Možda grešim, bermet sam uvek kupovao u patrijaršijskoj prodavnici, vino nikada. Za njega sam svraćao kod Kiša, Baila, Živanovića...

Related by Tags

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Nedelja Ponedeljak Utorak Sreda Četvrtak Petak Subota Januar Februar Mart April Maj Jun Jul Avgust Septembar Oktobar Novembar Decembar
close Shopping Cart
close Shopping Cart

Registruj novi nalog

Već imate nalog
Prijavite se ili Obnovi lozinku