Tamo gde srne caruju

person Posted By: Bojan Kragovic list In: Zanimljivosti On: comment Comment: 0 favorite Hit: 410

Kada je došlo vreme da na Ekonomskom fakultetu u Beogradu pre četrdeset godina izadjem na bauk ispit marketing, nisam, zbog novinarskih obaveza u studentskim listovima, imao više od dva sata za pripremu.

Kada je došlo vreme da na Ekonomskom fakultetu u Beogradu pre četrdeset godina izadjem na bauk ispit marketing, nisam, zbog novinarskih obaveza u studentskim listovima, imao više od dva sata za pripremu. Sva predavanja i vežbe sam uredno preskočio a pošto predaja nikad nije bila opcija naučio sam jednu od 100 ispitnih cedulja i zamislite baš tu sam izvukao i dogurao do šestice.

Dakle, marketinško znanje mi je čista nula, ali me teši da ima i školovanih specijalista koji zaslužuju ocenu minus 100.

Slatko sam se nasmejao nedavnoj kampanji Lidla sa sintagmom 100 odsto prirodan med. Med može da bude samo prirodan, sve ostalo je veštačko djubre. Od domaćih pčelara su dobili prijavu tržišnoj inspekciji, koja se još nije izjasnila.

Inače posle maslinovog ulja u svetu se najviše med falsifikuje a to se postiže lako,  mešanjem sa različitim vrstama šećernih sirupa. Onda imate 30,50 ili 60 odsto prirodan med. Drugi način je hranjenje pčela industrijskim šećerima kada to nije neophodno. I onda pčele umesto da za kilogram meda slete na 4 miliona cvetova, slete na 2 miliona. Koliko je to odsto prirodan med? 

Red je red, a med je med.

I još nešto što me brine. Prošle godine je proizvodnja meda, zbog katastrofalnog vremena u Srbiji bila oko 2000 tona. U normalnim godinama to je od 6000 do 10000 tona. E tu je eldorado za falsifikate.

Lično verujem u kvalitet meda koji izlazi iz novog pogona u Rači, u svoje prijatelje koji imaju košnice u okolini Studenice, i u manastirski med.

Verujem u med iz manastira Vratna na čije kapije dolaze srne. Pre nekih 5,6 godina sam svojim očima video na livadi ispred bar 100 srna, jelena lopatara i muflona. Na 500 metara dalje, iza polja lavande se nalaze košnice.

Sličan mir i cvetna idila je u manastiru Bukovo takodje u okolini Negotina. Ispred košnica je zasad medonosne biljke facelija a pored bagrem, lipe i livadsko cveće.

Cena teglice meda od 450 grama je u manastirskoj prodavnici u Vratni   600,00 dinara a u Bukovu 550,00.

Uskoro ćemo pisati i o medu iz Lelića, Tumana, Dečana, Feneka...

Da li mislite da je manastirski med 100 odsto prirodan  i gde kupujete ovaj divni dar prirode, voleo bih da čujem.

In Same Category

Related by Tags

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Nedelja Ponedeljak Utorak Sreda Četvrtak Petak Subota Januar Februar Mart April Maj Jun Jul Avgust Septembar Oktobar Novembar Decembar
close Shopping Cart
close Shopping Cart

Registruj novi nalog

Već imate nalog
Prijavite se ili Obnovi lozinku