Zažmuri i broj do 45

person Posted By: Bojan Kragovic list In: Zanimljivosti On: comment Comment: 0 favorite Hit: 363

Danas predstavljamo čaj od čak 45 lekovitih travki. Interesantno je da sve one, sem anisa, rastu u manastirskoj bašti i na obližnjim proplancima. Sestra Doroteja to lekovito blago skuplja i suši od ranog proleća do kasne jeseni.

Pre dve nedelje pisali smo o radionici veza u manastiru Lipar, pored Kragujevca.

Danas predstavljamo čaj od čak 45 lekovitih travki. Interesantno je da sve one, sem anisa, rastu u manastirskoj bašti i na obližnjim proplancima. Sestra Doroteja to lekovito blago skuplja i suši od ranog proleća do kasne jeseni. Tek tada ga pakuje u papirne kese u kojima je 50 grama svih tih 45 trava. Anis dodaje jer je odličan za organe za varenje.

Prva biljka koja se sakuplja je kopriva i onda redom sve do prvog snega. A kada padne prvi sneg svratite do Lipara i obezbedite sebi par kesica neponovljivog,  jedinstvenog, zdravog napitka za celu godinu.

U svakom gutljaju čaja osetićete bogatu istoriju manastira, njegovu lepotu i mir. Možda je to zbog  valerijane i kamilice. Osetićete i smilje koje će opet nekog asocirati na Smiljan i na našeg genija Teslu, a nekog na brojne pesnike koji su opevali njegovu lepotu i značaj za zdravlje. I tako redom do 45 asocijacija u samo jednoj šolji čaja.

Mogu samo da nagadjam kakve bi  pesme pevao čuveni Djura Jakšić, pred spavanje u manastirskom konaku da je imao sreću da  ispija ovakav čaj, zagledan u školu u Sabanti u kojoj je bio učitelj.

Želim Vam da svi svakodnevno doživite ovu eksploziju zdravlja, mirisa i ukusa. 

PS: Nikada nismo pisali o cenama manastirskih filigrana. Da bi sprečili brojna pitanja ovog puta ističemo da je cena kese od 50 grama čaja u manastirskoj prodavnici 200 dinara.

In Same Category

Related by Tags

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Nedelja Ponedeljak Utorak Sreda Četvrtak Petak Subota Januar Februar Mart April Maj Jun Jul Avgust Septembar Oktobar Novembar Decembar
close Shopping Cart
close Shopping Cart

Registruj novi nalog

Već imate nalog
Prijavite se ili Obnovi lozinku